galeria
W dniu 28 lutego 2017 roku odbyła się wycieczka edukacyjna do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. 44 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyło w warsztatach kulinarnych związanych z kuchnią staropolską. W Villi Intrata w pięknej oranżerii uczniowie epod okiem profesjonalnych kucharzy przygotowywali dania według XVII- wiecznych przepisów. Na koniec wszyscy zasiedli do stołów, aby skosztować sporządzonych przez siebie potraw. Na przystawkę – tort z raków w gnieździe z jarmużu. Daniem głównym był bigosik z ryb różnych z kremem z pasternaku, soczewicą i surówką sporządzoną z brukselki i rzodkiewek w sosie winegret. Na deser była legumina z jabłkami w jogurtowym sosie.
Uczniowie odwiedzili również restaurację SKETCH w Teatrze Wielkim. Mogliśmy porozmawiać z szefem kuchni Sebastianem Olmą, który jest zwycięzcą kulinarnego show – TOP CHEF. Wizyta była prawdziwą przyjemnością.
Wycieczkę zakończyliśmy wizytą na największych targach branży cukierniczej i lodziarskiej Sweet Expo 2017. Obejrzeliśmy prace konkursowe Mistrzostw Polski w Dekoracji Tortów. To była prawdziwa gratka dla cukierników i dekoratorów.
Opiekunami wycieczki byli: pani Anna Malczyk, Małgorzata Klocek, Tadeusz Otoka i pan Andrzej Szeremeta.
ZSR w Sokółce
Tagi:powiat sokólskistarosta sokólskiZSR w sokółcepiotr rećko