galeria
Tradycje kulinarne na Podlasiu są zawsze żywe i troskliwie pielęgnowane, o czym można było przekonać się na wojewódzkim finale ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Udział zadeklarowało 72 producentów zgłaszając 118 produktów. “Podlaski Zaścianek” w Skrybiczach aż pękał w szwach, a 6-osobowa Komisja miała dużo pracy z wyborem tych najpyszniejszych, wytwarzanych tradycyjnie produktów. Jak zauważyła przewodnicząca Jury – Izabella Byszewska, asortyment podlaskich specjałów był niezwykle bogaty i nie było łatwo wybrać te na I miejsce. W końcu jednak Komisji udało się wyłonić laureatów.
Produkty mleczne: I nagroda: KGW “Łapiczanki”, Ewa Wilczyńska – za ser tradycyjny kozi; produkty zbożowe: wyróżnienie: Joanna Nicewicz – za domowy wiejski chleb na zakwasie
Nagrody ufundowane przez KOWR OT Białystok otrzymały:
wyróżnienie: Ewa Wilczyńska KGW w Łapiczach Łapiczanki – za domowe ciasto drożdżowe
Natomiast, kto z nominowanych otrzyma nagrodę Perły 2021, okaże się po 22 września, a sama nagroda będzie uroczyście wręczana na Krajowym Finale konkursu w Poznaniu.
Materiał: KGW “Łapiczanki”