Finał ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - KGW Łapiczanki

Finał ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - KGW Łapiczanki

Tradycje kulinarne na Podlasiu są zawsze żywe i troskliwie pielęgnowane, o czym można było przekonać się na wojewódzkim finale ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Udział zadeklarowało 72 producentów zgłaszając 118 produktów.  “Podlaski Zaścianek” w Skrybiczach aż pękał w szwach, a 6-osobowa Komisja miała dużo pracy z wyborem tych najpyszniejszych, wytwarzanych tradycyjnie produktów. Jak zauważyła przewodnicząca Jury – Izabella Byszewska, asortyment podlaskich specjałów był niezwykle bogaty i nie było łatwo wybrać te na I miejsce. W końcu jednak Komisji udało się wyłonić laureatów.

 Produkty mleczne: I nagroda: KGW “Łapiczanki”, Ewa Wilczyńska – za ser tradycyjny kozi; produkty zbożowe: wyróżnienie: Joanna Nicewicz – za domowy wiejski chleb na zakwasie

Nagrody ufundowane przez KOWR OT Białystok otrzymały:

wyróżnienie: Ewa Wilczyńska  KGW w Łapiczach Łapiczanki – za domowe ciasto drożdżowe

Natomiast, kto z nominowanych otrzyma nagrodę Perły 2021, okaże się po 22 września, a sama nagroda będzie uroczyście wręczana na Krajowym Finale konkursu w Poznaniu.

 

Materiał: KGW “Łapiczanki”

Zdjęcia


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.