Słodki Almałyk i wytrawny Kobate na warsztatach kulinarnych

Słodki Almałyk  i wytrawny Kobate na warsztatach kulinarnych

Kobate i almałyk na warsztatach kulinarnych


W minioną sobotę,  w Gminnym Ośrodku Kultury w Kuźnicy można było nie tylko spróbować tatarskich specjałów, ale też je przygotować. W tajniki kuchni tatarskiej panie i panów zrzeszonych w Gminnym Kole Emerytów i Rencistów wprowadziła Maria Radecka, laureatka Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku w 2010 r.
Na warsztatach, zorganizowanych przez zarząd gminnego koła, przygotowywano pierekaczewnik - wielki, zawijany w cieniutkie ciasto pieróg - w wersji z farszem mięsnym (kobate) i na słodko z farszem jabłkowym (almałyk) oraz gotowane pierogi, tzw. kartoflaniki.
Pod kierunkiem pani Marii kobiety przygotowały składniki do pierekaczewnika, zaś ciasto zrobiła oraz je rozwałkowała, a właściwie rozciągnęła, pani prowadząca warsztaty, wzbudzając tym podziw dla swej zręczności. Trudnej sztuki rozciągania ciasta odważyła się spróbować tylko jedna osoba z zebranych na warsztatach. Efekty wspólnej pracy były smakowite. Było to pierwsze spotkanie GKEiR z Kuźnicy z panią Marią Radecką, ale nie ostatnie, gdyż gotowanie nie jest jej jedyną pasją.


Emilia Łucja Radkiewicz

Zdjęcia


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.