galeria
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapiczach „Łapiczanki”, ostatniego dnia września, zorganizowały warsztaty, których tematem był: „Tradycyjny wyrób serów – różne rodzaje”. W części wstępnej omówiono tematykę związaną z mlekiem i jego przetworami (aspekty pozyskiwania mleka oraz jego przetwarzania w warunkach kuchennych), a po podbudowie teoretycznej nastąpiła część praktyczna. Uczestniczki miały okazję zrobienia mennonickiej goudy, sera ręcznego domowego, sera z masy parzonej, ricotty i mascarpone oraz wspólnej degustacji wyrobów. Szkolenie prowadził doświadczony i ceniony w swojej profesji serowar Krzysztof Jaworski.
„Łapiczanki” dziękują panu Dawidowi Sokołowskiemu z Knyszewicz, który udostępnił doskonałej jakości mleko, a wrześniowe oraz majowe uchodzi za najlepsze z całego roku.
Wcześniejsze szkolenie dotyczyło „Tradycyjnego wypieku chleba na zakwasie w warunkach domowych” i również cieszyło się dużym zainteresowaniem, tym bardziej, że każdy otrzymał doskonałej jakości zakwas chlebowy, mąkę prosto z młyna oraz przepis na własny domowy wypiek.
Tekst na podst.: KGW „Łapiczanki”, fot. Rafał Mazerski
Warsztaty pt.: „Z Funduszami Europejskimi na zdrowie niech się każdy dowie na krańcu świata” zorganizowało KGW „Łapiczanki” wraz z Ministerstwem Inwestycji i Rozwoju w ramach działań „Wspólnie o Funduszach Europejskich”.