NOWOŚĆ w sokólskim ZSR!

NOWOŚĆ w sokólskim ZSR!

Cebularz, cymes, kugel – czyli żydowskie potrawy w sokólskim technikum rolniczym. Uczniowie i nauczyciele będą je poznawać dosłownie od kuchni w ramach warsztatów „Podróży kulinarnych ze smakiem”.

O kuchniach świata uczniowie dowiadują się z podręcznika. Postanowiliśmy to zmienić i ugotować potrawy, o których uczyli się w teorii – mówi Sylwia Czaban, nauczycielka z ZSR im. mjr. Henryka Dobrzańskiego Hubala, a jednocześnie organizatorka warsztatów.

Pojawi się na nich specjalny gość, miłośnik kuchni żydowskiej Marian Baranowski z Krynek, który poprowadzi warsztaty.

Poznaliśmy się na dożynkach w Dąbrowie Białostockiej, na których pan Marian wystawiał potrawy żydowskie. Sam je przygotowywał – opowiada Sylwia Czaban. – Okazało się też, że córka Pana Mariana uczy się w naszej szkole.

W organizacji warsztatów pomagają właściciele Lodów Tradycyjnych i Bistro „U Matczaka”.

Wszystkie produkty do przygotowania potraw zapewniają Państwo Jolanta i Krzysztof Matczakowie. Jesteśmy bardzo wdzięczni za takie wsparcie naszych uczniów – tłumaczy Sylwia Czaban i zapowiada już kolejne warsztaty, w których będą mogły wziąć udział kolejne grupy uczniów wraz z nauczycielami naszej szkoły.

„Podróże kulinarne ze smakiem” rozpoczną się 22 lutego o godz. 10:00 w ZSR w Sokółce.

ZSR w Sokółce

Zdjęcia


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.