galeria
Cebularz, cymes, kugel – czyli żydowskie potrawy w sokólskim technikum rolniczym. Uczniowie i nauczyciele będą je poznawać dosłownie od kuchni w ramach warsztatów „Podróży kulinarnych ze smakiem”.
O kuchniach świata uczniowie dowiadują się z podręcznika. Postanowiliśmy to zmienić i ugotować potrawy, o których uczyli się w teorii – mówi Sylwia Czaban, nauczycielka z ZSR im. mjr. Henryka Dobrzańskiego Hubala, a jednocześnie organizatorka warsztatów.
Pojawi się na nich specjalny gość, miłośnik kuchni żydowskiej Marian Baranowski z Krynek, który poprowadzi warsztaty.
Poznaliśmy się na dożynkach w Dąbrowie Białostockiej, na których pan Marian wystawiał potrawy żydowskie. Sam je przygotowywał – opowiada Sylwia Czaban. – Okazało się też, że córka Pana Mariana uczy się w naszej szkole.
W organizacji warsztatów pomagają właściciele Lodów Tradycyjnych i Bistro „U Matczaka”.
Wszystkie produkty do przygotowania potraw zapewniają Państwo Jolanta i Krzysztof Matczakowie. Jesteśmy bardzo wdzięczni za takie wsparcie naszych uczniów – tłumaczy Sylwia Czaban i zapowiada już kolejne warsztaty, w których będą mogły wziąć udział kolejne grupy uczniów wraz z nauczycielami naszej szkoły.
„Podróże kulinarne ze smakiem” rozpoczną się 22 lutego o godz. 10:00 w ZSR w Sokółce.
ZSR w Sokółce