galeria
Pyszne, lekkie, zdrowe, świeże, kolorowe, inne i drogie. Takie jest sushi. Wydaje się być proste w porównaniu z wykwintną francuską kuchnią, gdzie dniami marynujemy mięso, by było dokładnie tak smaczne, jak tego chcemy. A jednak w sushi jest coś, co inspiruje. Najlepiej widać to w sklepach, gdzie jest coraz więcej „sushi - tobołków” z zestawami do domowego przygotowania potraw. Dzisiaj uczniowie z Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce, a konkretnie klasy 3 i 4 o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarz mieli okazję poznać tajniki przyrządzania tej nietypowej potrawy.
„Pomysł na profesjonalny kurs sushi powstał spontanicznie z inicjatywy naszych uczniów. Chęć poznania kuchni orientalnej, tajników powstawania sushi zainspirował nas do zorganizowania tego typu kursu. Zajęcia prowadził znawca kuchni orientalnej Pan Mariusz Olechno - szef kuchni KOKU Sushi, który od 14 lat prowadzi własną restaurację w Białymstoku. Na dzisiejszym kursie uczniowie mieli okazję nauczyć się prawidłowego zwijania i przygotowywania różnych odmian sushi, poznania różnych techniki, możliwość łączenia smaków, czy tez jak prawidłowo przygotować ryż. Odbył się również wykład o kulturze i tradycji wywodzenia się sushi, który pozwolił pogłębić wiedzę. 21 stycznia 2017r. zaczynamy cykl kursów barmańskich w okresie ferii zimowych, oczywiście w kursach będzie uczestniczyć młodzież pełnoletnia. Chcielibyśmy aby te warsztaty odbywały się profesjonalnie. Bardzo chwalimy sobie współprace ze Starostą Sokólskim Piotrem Recko, to dzięki jego pomocy finansowej mamy możliwość zorganizowania takich kursów, które dają wiele dobrego dla naszej młodzieży.” Mówił Andrzej Szeremeta pedagog z ZSR w Sokółce.
Sushi oddaje Japońskiego ducha. Japonia leży między oceanem Spokojnym, a morzem Japońskim. Wody otaczające Japonię są pełne ryb, skorupiaków i innych morskich żyjątek. Ryż z kolei od lat uprawia się z zachowaniem specjalnego ceremoniału. Na sushi składają się trzy proste składniki: ryż, ocet ryżowy i ryby. Można by więc pomyśleć, że uprawa ryżu jest niezbędna, jednak historia sushi jest dłuższa niż historia ryżu. Pierwszym sushi lub "鮨" mogła być marynowana w soli wieprzowina. Pierwszy raz o sushi napisano w 718 roku w zbiorze praw zwanym "Yorituryo". Sushi było tam przykładem podatku zapłaconego w naturze. Trudno jednak stwierdzić, czym to sushi było. Przez następnym osiem wieków japońska kuchnia zmieniała się, a wraz z nią zmianiało się sushi. Ryż zaczęto gotować w wodzie, a nie na parze i wynaleziono ocet ryżowy, dzięki czemu Japończycy nie musieli czekać, aż ryż podfermentuje.
„W poprzednim roku był organizowany kurs z kuchni greckiej. Zainteresowanie w śród młodzieży tego typu kursami jest przeogromne. Czasami mamy problem z redukcją osób chętnych. W pierwszej kolejności pierwszeństwo maja osoby posiadające doświadczenie czyli 3-4 klasy, które praktycznie za raz wychodzą na rynek pracy i takie osoby będą miały gotowe certyfikaty potwierdzające inne umiejętności wychodzące poza program szkolny. Młodsi uczniowie z klas 2 niestety muszą poczekać na swoja kolej, ponieważ nie maja jeszcze dużego doświadczenia, nie posiadają sprawności manualnej, podstawowej wiedzy i nie są w stanie w pełni wykorzystać tego kursu. Wcześniej przeprowadzane były kursy barmańskie, barystyczne, kelnerskie. W nadchodzącym roku 2017 również mamy nadzieję, że będziemy kontynuować tego typu kursy.” Klocek Małgorzata pedagog z ZSR w Sokółce.