galeria
22 listopada 2016 r. o godz. 13.00 odbył się po raz czwarty w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph.„Smaki Mazowsza”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I-II-III Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej ziemi mazowieckiej, promowanie potraw i zachowanie niepowtarzalnych smaków specyficznych dla ziemi mazowieckiej.
W konkursie uczestniczyli uczniowie z następujących szkół: Gimnazjum (1 uczeń - 1 ekipa kucharska), Szkoła Przysposabiająca do Pracy (4 uczniów – 2 ekipy kucharskie) i Zasadnicza Szkoła Zawodowa (2 uczniów - 1 ekipa kucharska).
W jury zasiadły: pani Agata G. i pani Agnieszka A. - nauczyciele SOSW oraz reprezentantka uczniów - Agnieszka M.
Potrawy oceniało również „ruchome” jury (do każdej potrawy inne) degustujące potrawy, wybierane losowo spośród uczniów i nauczycieli.
Ocenie podlegały: wygląd potrawy i jej smak.
Pod bacznym okiem nauczycieli uczniowie sporządzili dzień wcześniej 4 potrawy zachowując przy tym wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w sposób właściwy przechowali potrawy. Były to: barszcz biały, fafernuchy, pyzy z serem i ciasto wuzetka, które ze sobą konkurowały.
W I części konkursu wszyscy obejrzeli film promujący województwo mazowieckie, jego zabytki, wysłuchali pieśni znanego Państwowego Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca „Mazowsze” im. Tadeusza Sygietyńskiego – jednego z największych polskich zespołów artystycznych odwołujących się do tradycji polskiej muzyki i tańca ludowego: hej przeleciał ptaszek i kukułeczka.
Uczniowie mogli obejrzeć również prezentację multimedialną przedstawioną przez ucznia klasy III ZSZ – Damiana Ponikarowa o kuchni regionalnej województwa mazowieckiego.
W części II nastąpiła rywalizacja ekip kucharskich o najładniejszą i najsmaczniejszą potrawę regionalną województwa mazowieckiego.
Potrawy ocenione były bardzo wysoko. Maksymalna ilość punktów do uzyskania za wygląd potrawy to 9pkt, za smakowitość – 18pkt. Razem można było uzyskać 27pkt.
Jurorom pomagała: Anna Cz. – uczennica klasy II ZSZ zapisując i licząc skrupulatnie punkty.
Chętne ekipy kucharskie mogły również zaprezentować swoją potrawę wymieniając składniki i sposób wykonania oraz udokumentować na slajdach etapy sporządzania potrawy.
Gratuluję uczniom klasy I ZSZ – Michałowi B. i Andrzejowi Ś., których potrawa zwyciężyła (ciasto wuzetka – 27pkt).
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody. Wśród nagród były: książki i kalendarze kucharskie, drobny sprzęt gastronomiczny. Dziękujemy sponsorom nagród: księgarni „A kuku” w Sokółce i właścicielce sklepu „Zawisza” w Czarnej Białostockiej. Upominkami kulinarnymi zostali obdarowani również jury oraz nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniach do konkursu.
Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na V edycję zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalną kuchnię !!!
nauczyciel – Bożena Mróz
Rozstrzygnięcie konkursu:
I miejsce – zajęli uczniowie:
Michał B. i Andrzej Ś. ze szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa, którzy wykonali potrawę: Ciasto wuzetka pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (27 pkt)
II miejsce - zajęły uczennice:
Karolina P. i Krystyna R. szkoły: Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę: Pyzy z serem pod kierunkiem p. Magdaleny Słyż i p.Marty Kawrygo-Leonowicz (26 pkt)
III miejsce - zajęły uczennice:
Sandra R. i Patrycja J. ze szkoły: Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę: Fafernuchy pod kierunkiem p. Katarzyny Zalewskiej (25 pkt)
wyróżnienie otrzymała uczennica:
Sylwia G. ze szkoły: Gimnazjum, która wykonała potrawę: Barszcz biały pod kierunkiem pani Iwony Gieniusz (21 pkt)
Wszyscy uczniowie otrzymali nagrody.
Gratuluję!!!