galeria
W dniach 27 - 29 maja 2019 roku w Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce odbyła się kolejna edycja szkolenia Practiced Barista – I stopnia.
Wzięło w nim udział 36 uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa pod opieką nauczycieli. Młodych ludzi szkolili Bartłomiej Zębala i Piotr Bukalski z Europejskiego Centrum Gastronomii z Krakowa. Są oni ekspertami w dziedzinie parzenia kawy.
Uczestnicy szkolenia w części teoretycznej poznali drogę ziarenka kawy od plantacji do filiżanki, zasady pracy z ekspresem ciśnieniowym oraz młynkiem żarnowym jak również zasadę przyrządzenia perfekcyjnego espresso, dowiedzieli się również jak poprawnie spienić mleko oraz jak przyrządzać różnego rodzaju napoje kawowe.
W części praktycznej natomiast uczniowie mieli możliwość ćwiczyć:
obsługę nowych ekspresów ciśnieniowych, zaparzenie perfekcyjnego włoskiego espresso, cappuccino, caffe latte, prawidłowe spienianie mleka, przyrządzanie napojów kawowych z zastosowaniem mieszanek smakowych i sosów do dekoracji.
Nauczyciele, uczniowie oraz pracownicy szkoły degustowali kawę przygotowaną przez kursantów.
Po ukończonym szkoleniu uczestnicy otrzymali certyfikat Practiced Barista.
Małgorzata Klocek
Foto: T. Otoka