galeria
Jak zrobić tradycyjne kartacze i ciasto drożdżowe według receptur doświadczonych podlaskich gospodyń.pani Stanisławy i pani Ali - dowiemy się z filmików, które trafią do szkół gastronomicznych. Poniżej przepisy.
Materiał KGW w Łapiczach „Łapiczanki”
Drożdżowe ciasto pani Ali
1 kg mąki (na drożdżowe najlepsza pszenna typ 550)
1 kostka masła
1 szklanka cukru (250g)
½ szklanki kwaśnej śmietany
¾ szklanki mleka
5 jaj wiejskich
Szczypta soli
1. Rozpuścić masło, śmietanę i wymieszać z drożdżami
2. Jaja ubić z cukrem
3. Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od miski
4. Włożyć do lodówki na 5 godz.
5. Przygotować formę na ciasto lub uformować bułeczki bądź rogaliki
6. Można posypać cukrem z cynamonem lub do środka włożyć jagody (obecnie sezon, bądź konfiturę)
7. Trzymać w ciepłym aż ciasto podwoi swoją objętość (garowanie) i włożyć do piekarnika. Bułeczki piec 8-10 min. w temp. 180 stopni C
Na Podlasiu popularne było tradycyjne ciasto drożdżowe, które było serwowane na uroczystości weselne zwane korowój.
Tradycyjne kartacze pani Stanisławy
4 kg ziemniaków (sprawdzonych, najlepiej z dążą zawartością skrobi prosto od rolnika)
6-7 szt. ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól
Farsz:
1kg mięsa (wieprzowe, indyk, wg własnego uznania)
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 jaja
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka śmietany
Sól i pieprz, ew. majeran lub tymianek,
Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę i połączyć z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Konsystencja ma być lekka nie mocno zwarta.
Następnie zmielić mięso połączyć z wymienionymi składnikami i ‘dosmaczyć’.
Uformowane kartacze wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować ok. 20 min.
Serwować na ciepło, mogą być polane skwarkami z warzywami np. kapustą lub kiszonym ogórkiem
Życzymy smacznego!
KGW w Łapiczach Łapiczanki