galeria
04.06.2019 r w Grodzisku Mazowieckim odbył się Ogólnopolski Konkurs „III Regionalne Podróże Kulinarne 2019”.
Celem organizowanego konkursu było, m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych oraz propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół kształcących w zawodach gastronomicznych.
Sam konkurs składał się z trzech etapów: etap I – przygotowanie przepisów konkursowych, etap II test wiedzy z zakresu gastronomii i technik sztuki kulinarnej, etap III – wykonanie potraw konkursowych. Jego uczestnikami byli uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.
Test teoretyczny wymagał od uczestników wiedzy z zakresu ,, Warzywa, owoce, zboża i alternatywne sposoby odżywiania się”, natomiast część praktyczna polegała na wykonaniu przekąski gorącej, deseru i smoothie na temat „ Kuchnia roślinna – moc zdrowia na talerzu”
Naszą szkołę reprezentowały uczennice Zuzanna Baciocha, kl. III TŻ – test teoretyczny, Angelika Polewko, kl. II TŻ – część praktyczna.
Opiekunowie:
Dorota Gudalewska, Sylwia Czaban