W starym kinie o szarej godzinie...

W starym kinie o szarej godzinie...

W dawnym kinie o szarej godzinie

W sobotę, 2 grudnia br., spotkaliśmy się w dawnym kinie o 16.00 godzinie, żeby zachować tradycję „szarej godziny”, czyli czasu pomiędzy dniem a zmierzchem. Co prawda nie darliśmy pierza, nie przędliśmy wełny na kołowrotku jak nasze babcie o szarej godzinie, ale spędziliśmy ten czas na wspólnym gotowaniu. Poznaliśmy ciekawą potrawę – „szare kluski”, których robienia nauczyła nas Agnieszka Kopcińska. Jest to potrawa mączno-ziemniaczana a pochodzi z północnego Mazowsza. Kluski podaje się z tłustym serem i przysmażonym boczkiem i popija się mlekiem. Pani Krysia Carewicz podzieliła się z nami przepisem na doskonałą szarlotkę, którą wspólnymi siłami udało się nam ukręcić, upiec i skonsumować. Szara godzina w dawnym kinie upłynęła pod znakiem gotowania i wspólnego śpiewania oraz snuciu różnych opowieści.

A oto przepisy kulinarne do wykorzystania:

I. SZARE KLUSKI AGNIESZKI:

Składniki: (proporcja na 1 kg), 1 kg ziemniaków, 2 jajka, szklana mąki żytniej, szklanka mąki pszennnej, sól, łyżka oleju

Ziemniaki tarkujemy na tarce o drobnych oczkach, odbieramy wodę, dodajemy sól, jaja, mąkę, olej i mieszamy. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju.
Na wyparzonym denku wyparzoną łyżką dzielimy masę ziemniaczaną na małe porcje (na zdjęciach będzie widać jak to Agnieszka robiła) i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok 10 min po wypłynięciu, następnie zbieramy kluski do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą.
Po przepłukaniu posypujemy kluski tłustym serem, okraszamy przysmażonym boczkiem. (boczek przed smażeniem dobrze jets przyprawić Vegetą lub Kucharkiem) .

II. SZARLOTKA PANI KRYSI:

Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 7 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 margaryna, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,, szczypta soli. Jabłka tarkowane:- 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu.

Masa: 7 białek, ubić na pianę z 1/3 szkalnki cukru i ze szczyptą soli, dodać budyń waniliowy lub cytrynowy, 2 łyzki mąki ziemniaczanej, wszystko to mieszamy.

Sposób przygotowania: składniki ciasta zagnieść, następnie rozwałkować na dużą blachę. Trochę ciasta odkładamy do posypania na wierzch.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę, następnie starkowane jabłka, znowu masę, znowu starkowane jabłka, i tarkujemy odłożone ciasto na posypkę.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a po 20 minutach zmniejszamy na 180 stopni i pieczemy ciasto przez 1 godzinę.

Źródło: http://gok-krynki.pl

 

Zdjęcia


Tagi:powiat sokólskiKrynkiszara godzina

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.