galeria
Wakacyjne staże uczniów w ramach projektu pn. „Uczniowie i nauczyciele Powiatu Sokólskiego podstawą konkurencyjnego rozwoju podlaskiej gospodarki”
Urszula Awdziej - właścicielka cukierni „Lukrecja”
Czego nauczyły się dziewczęta podczas stażu w cukierni „Lukrecja”?
Zaczęłyśmy od podstawowych rzeczy, niezbędnych przy pracy, czyli obsługi kasy fiskalnej oraz korzystania z terminalu płatniczego. Ponadto dziewczęta nauczyły się sprzedawać ciasteczka, tego w jaki sposób je podawać i pakować. Przygotowywały koktajle. Poznały tajniki parzenia różnego rodzaju kaw i herbat. Mamy u siebie bardzo duży wybór tych artykułów. Herbaty owocowe, czarne, zielone, z różnymi dodatkami i w różny sposób wytwarzane. Tak samo różne gatunki kaw. Każda z nich wymaga innego procesu parzenia. Np. herbatę zieloną należy zaparzać w temperaturze 70 stop., aby nie była gorzka i cierpka. Dysponujemy odpowiednią literaturą na ten temat, z którą stażystki chętnie się zapoznawały. Przygotowywały również kawy mrożone. Nauczyły się i oswoiły z pracą, z klientem. Pomagały w codziennych czynnościach, które wykonuję od wejścia rano do cukierni. Praca w cukierni to również sprzątanie, przygotowanie stolików itp.
W jakiej atmosferze upływał staż?
Starałam się, aby zapamiętały ten czas pozytywnie. To ważne, aby praca kojarzyła się im z przyjemnością, a nie przymusem. Dbałam o dobrą atmosferę, by zachęcić dziewczęta do dalszej pracy i odwiedzania w przyszłości cukierni.
A jak spisywały się stażystki?
Wesołe, fajne dziewczyny, bardzo pomocne i chętne do pracy. Myślę, że jedna z nich jest stworzona do tego zawodu, ponieważ nawiązywała świetny kontakt z klientami.
W kolejnym nr. o staż w "Lukrecji" zapytamy Magdalenę i Marlenę.
Wydział Rozwoju i Promocji
Tagi:Wakacyjne staże uczniów w ramach projektucukierni „Lukrecja