Wakacyjne staże uczniów w ramach projektu

Wakacyjne staże uczniów w ramach projektu

Wakacyjne staże uczniów w ramach projektu pn. „Uczniowie i nauczyciele Powiatu Sokólskiego podstawą konkurencyjnego rozwoju podlaskiej gospodarki”

Andrzej Szeremeta, opiekun stażu, nauczyciel ZSR, właściciel Siedliska Szeriwan w Grabówce. (fot.)


   Czym jest Siedlisko Szeriwan?
   Siedlisko Szeriwan to kompleks gościnno-rekreacyjny z nowoczesną infrastrukturą, zapleczem gastronomicznym przystosowany do organizacji okolicznościowych uroczystości.


   Czy zdarzało się Państwu już szkolić stażystów?
   Owszem, chętnie ich przyjmujemy, jak również organizujemy dla młodzieży uczącej się zawodu, szkolenia z profesjonalistami w naszej siedzibie.


    Czego mogły się nauczyć dziewczyny będące u Państwa na stażu?
    Generalnie wszystkiego na różnych stanowiskach, od pracy w kuchni, po prace porządkowe i serwisowe.


    Jak wiedza wyniesiona ze szkoły wpływała na staż?
    Wiedza ze szkoły zdecydowanie była pomocną ale nic nie zastąpi praktyki, a tu teoria spotkała się z praktyką, dzięki temu wiedza miała szansę na utrwalenie, bo wiadomo ręka pamięta najdłużej w myśl zasady: powiedz mi, a zapomnę, pokaż - zapamiętam, pozwól zrobić – to zrozumiem i utrwalę… To na pewno zaprocentuje przy poszukiwaniu w przyszłości pracy, dziewczyny wiedzą już z czym mogą się spotkać w przyszłości.


    Czy jest Pan zadowolony z udziału w projekcie?
    To było bardzo pozytywne doświadczenie dla obu stron, nie ukrywam, że tak też można rekrutować przyszłych pracowników, choćby na letni sezon – podczas stażu widać czy jest chęć nauczenia się czegoś i zaangażowanie.


    Czy poleciłby Pan innym firmom udział w Projekcie?
    Zdecydowanie, dziś na rynku na pracy mamy niedobory, staż to, jak wspomniałem, forma rekrutacji przyszłych, sprawdzonych pracowników.


Monika Bakun, uczennica ZSR w Sokółce, tech. żywienia i usł. gastronomicznych (fot.)


    Jakie są Twoje wrażenia po stażu odbytym w „Szeriwanie“?
    Staż bardzo mi się podobał. Nauczyłam się wielu przydatnych rzeczy w pracy w kuchni oraz planowania produkcji potraw na różnego rodzaju przyjęcia.


    Uważasz, że staże to dobry pomysł na zdobywanie pierwszych zawodowych doświadczeń?
    Bardzo dobry, bo dzięki nim mamy większe szanse na znalezienie stałej pracy przez to, że posiadamy już podstawowe przygotowanie.


    Czy staż utwierdził Cię we właściwym wyborze profilu nauczania?
    Od początku byłam zadowolona z wybranego profilu, a staż mnie w tym utwierdził.


    Czy staż spełnił Twoje oczekiwania?
    W pełni, dzięki niemu miałam możliwość nauki obsługiwania różnych urządzeń stosowanych w gastronomii oraz poznałam wiele ciekawych przepisów.


    W jakiej atmosferze przebiegał?
    W bardzo miłej, wszyscy chętnie służyli radą i odpowiadali na nurtujące nas pytania.


    Polecałabyś podobne staże swoim kolegom?
    Z pewnością, jest to prosty sposób na poznanie zawodu "od kuchni" i zdobycie doświadczenia.

Referat Promocji

Zdjęcia


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.