galeria
Wakacyjne staże uczniów w ramach projektu pn. „Uczniowie i nauczyciele Powiatu Sokólskiego podstawą konkurencyjnego rozwoju podlaskiej gospodarki”
Rozmowa z Wioletą Dargiewicz –
administratorem hotelu i restauracji „Verde”
Czy jest Pani zadowolona z pracy stażystów?
Jak najbardziej. Z połowy dziewcząt nawet bardzo. Nadal utrzymujemy z nimi kontakt, proponujemy pracę przy większych imprezach okolicznościowych.
Czego młodzi ludzie mogli nauczyć się podczas stażu w „Verde”?
Przede wszystkim pracy w zespole, obsługi klienta. Kucharze – przygotowywania mięs, półproduktów. Uczniowie potrzebują jak najwięcej praktyk. Przychodząc na staż, zderzają się z rzeczywistością, przekonują się, że to jest ciężka praca fizyczna. Niektórzy nie wiedzą, jak zabrać się do podstawowych czynności, chociażby do sprzątania – mieliśmy na stażu również hotelarzy. Uczą się tego podczas praktyk.
Czy „Verde” jest otwarte na przyjmowanie stażystów w przyszłości?
Cały czas korzystamy z pomocy stażystów, praktykantów. Współpracujemy z Powiatowym Urzędem Pracy w Sokółce oraz Zakładem Doskonalenia Zawodowego w Białymstoku z siedzibą w Sokółce.
Stażystki
w Restauracji Verde
Na stażu było w porządku, miła atmosfera. Uczyłyśmy się rzeczy, które są nam potrzebne w szkole na naszych profilach.
Referat Promocji