galeria
W ramach Rządowego Programu Bezpieczna + Projekt "Sprawni i Samodzielni" w listopadzie 2017 roku uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Sokółce wzięli udział w 6 godzinnych warsztatach kulinarnych ph.: „Wiem co jem". Zajęcia dla uczniów klas Gimnazjum prowadziła pani Bożena Mróz. Uczniowie uczestniczyli w trzech spotkaniach po 2 godziny każde.
15 listopada 2017r. na pierwszych warsztatach kulinarnych młodzież zapoznała się z piramidą żywieniową - grupą produktów niezbędnych w codziennej diecie, znaczeniem aktywności ruchowej niezbędnej w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, zasadami prawidłowego odżywiania oraz błędami żywieniowymi. Wyodrębniła surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, podając przykłady. Podczas pracy w grupach wykonując mini -plakaty uczniowie mogli skoncentrować się na wybranych warzywach i owocach, ich składzie chemicznym, wartościach odżywczych oraz ich korzyściach zdrowotnych w codziennej diecie. Świadomi tego co jedzą na co dzień, przystąpili do sporządzania:
soku z marchwi,
soku pomarańczowo-marchwiowego wykorzystując odpowiedni sprzęt,
surówki z papryki i porów,
surówki z kapusty pekińskiej, w skład której wchodziły: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, rzodkiewka, natka pietruszki, przyprawy i zaprawy.
Podczas pracy zwracali uwagę na zachowanie zasad bhp, porządek na stanowisku pracy, higienę produkcji. Poprawnie wyeksponowali potrawy, dobierając odpowiednie naczynia i kulturalnie spożyli przygotowane przez siebie potrawy i napoje. Wszystkim uczestnikom bardzo smakowało. Była to prawdziwa „bomba witaminowa”. Na koniec zajęć każdy z uczestników otrzymał upominek w postaci owoców i warzyw. Zobacz zdjęcia.
17 listopada 2017r. odbyły się drugie warsztaty kulinarne: „Wiem co jem”. Zajęliśmy się kolejną grupą produktów, jakimi były - produkty zbożowe, tj. pełnoziarniste pieczywo, makaron, płatki owsiane, kasze, ryż. Umiejscowiliśmy naszą grupę produktów w piramidzie żywieniowej. Uczniowie poszerzyli swoją wiedzę o produktach zbożowych, stanowiących podstawę piramidy, które powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku. Zapoznali się również z ich składem chemicznym i wartościami odżywczymi – są dobrym źródłem węglowodanów dostarczających energii dla pracy mięsni, białka, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego. Podczas pracy w grupach wykonując mini-plakaty uczniowie mogli skoncentrować się na wybranych produktach zbożowych (pieczywo, makarony, płatki owsiane, kasze ryż), uzupełniając ich skład chemiczny, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne w codziennej diecie. Wymienili rodzaje zbóż i mąki z nich produkowane. Dowiedzieli się dlaczego mąki razowe mają wyższą wartość odżywczą niż mąki jasne. Ze względu na typ użytej mąki uczniowie wyróżnili pieczywo pszenne, mieszane i żytnie. Ciekawostką była produkcja makaronu, który znany był uczniom jako makaron gotowy – fabryczny. Młodzież podzielona na zespoły, wykorzystując różnorodne pieczywo i makaron oraz inne dodatki: z warzyw, sera, jaj, ryb, pestek słonecznika, sporządziła przekąski i sałatki, takie jak:
kanapki dekoracyjne, tartinki, koreczki,
zielona sałatka z makaronem,
sałatka z makaronem z sosem czosnkowym.
Ładnie wyeksponowali na stole potrawy, które zachęcały do ich zjedzenia. Wykonywanie potraw sprawiło młodzieży wiele radości. Świadomi tego co jedzą kulturalnie spożyli posiłek. Zobacz zdjęcia.
22 listopada 2017r. odbyły się trzecie warsztaty kulinarne: „Wiem co jem”. Przypomnieliśmy sobie wiadomości na temat owoców, warzyw, produktów zbożowych, ich wartości odżywczych i znaczeniu w codziennej diecie. Skoncentrowaliśmy się na płatkach owsianych, otrębach, kaszy mannie, pestkach słonecznika, które były głównym bohaterem w sporządzanych tym razem słodkich potrawach – deserach. Każda grupa wykonywała inne potrawy. Młodzież sporządziła następujące desery:
ciasteczka owsiane z wykorzystaniem m.in. płatków owsianych, mleka sojowego, bananów,
owsiane muffiny z jabłkiem i orzechami, w skład których wchodziły głównie – płatki owsiane, miód, banany, jabłka, orzechy włoskie, cynamon,
batony musli z bananem z wykorzystaniem m.in. płatków owsianych, otrębów pszennych, migdałów, rodzynek, jagód goji, suszonych śliwek, nasion słonecznika, bananów, miodu,
kasza manna z sokiem malinowym i owocami malin.
Uczniowie podczas pracy zwracali uwagę na zachowanie zasad bhp, porządek na stanowisku pracy, higienę produkcji. Ładnie wyeksponowali desery, które zachęcały do ich zjedzenia. Wykonywanie potraw sprawiło młodzieży wiele radości, zachęciło do wykorzystywania produktów zbożowych w sporządzaniu potraw i stosowania ich m.in. w deserach. Świadomi tego co jedzą kulturalnie spożyli posiłek. Zobacz zdjęcia.
Opracowała: p.Bożena Mróz