galeria
10 listopada 2021r. grupa Kucharzy z Branżowej Szkoły I Stopnia SOSW w Sokółce wraz z nauczycielem przedmiotów zawodowych – p. Bożeną Mróz uczestniczyła w wirtualnej wycieczce zawodoznawczej do restauracji Polski Dom Rodzinny Serce w Sokółce. Ze względu na stan epidemiologiczny w naszym kraju wejście do kuchni restauracji i wspólne przygotowanie potraw tak liczną grupą kucharzy było niemożliwe, ryzyko zakażenia żywności i ludzi było zbyt duże.
Odwiedziliśmy liczne strony internetowe na temat restauracji, z których dowiedzieliśmy się o jej lokalizacji, trasach dojazdu, danych kontaktowych, hotelu, pokojach, obsłudze i udogodnieniach, odwiedziliśmy fora internetowe z bardzo dobrymi opiniami. Obejrzeliśmy zdjęcia z zewnątrz budynku, który jest bardzo ładny. Czytaliśmy liczne opisy, zachęcające do odwiedzenia restauracji i hotelu: „Prosty pensjonat położony w okolicy mieszkalnej pełnej zieleni, 7 minut spacerem od plaży i ośrodka sportów wodnych nad Zalewem Sokólskim oraz 11 minut od stacji kolejowej Sokółka. W jasnych pokojach z malowidłami na ścianach jest płaski telewizor i bezpłatny dostęp do sieci Wi-Fi, a w niektórych również miejsce wypoczynkowe lub dostęp do wspólnego balkonu. Parking jest wliczony w cenę pobytu. W obiekcie jest bezpretensjonalna kawiarnia i pizzeria oraz umeblowany taras z ogrodem”.
Zwiedziliśmy restaurację również od kuchni na podstawie zdjęć naszych absolwentów, uczestniczących wcześniej w wycieczce. Dzięki tym zdjęciom mogliśmy obejrzeć dział produkcyjny, magazynowy, ekspedycyjny z nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, dział administracyjno - socjalny oraz salę konsumencką. Najbardziej nas interesowało menu serwowane w restauracji. Odwiedzając stronę facebooka restauracji dowiedzieliśmy się, że preferowana jest tradycyjna kuchnia polska. W dzień wycieczki menu zawierało: zupę grochową i flaki, a na drugie danie pulpety drobiowo-wieprzowe z sosem, filet faszerowany mięsem i szpinakiem, filet drobiowy siekany z warzywami, kartacze z okrasą, kotlet warzywny, sałatka makaronowa z wędzonką. Wszystko było w bardzo przystępnych cenach na każdą kieszeń. Dodatki skrobiowe do dań głównych w postaci ziemniaków i frytek oraz dodatki witaminowe w postaci różnorodnych tradycyjnych surówek. Do picia kawa, herbata oraz domowe kompoty. Zapoznaliśmy się również z asortymentem potraw z poprzednich dni i sposobem ich wykonania.
Dzięki przychylności właściciela restauracji – p. Jerzego Lisa, uczniowie naszej szkoły (obecnie już absolwenci) odbywali tam wakacyjne praktyki zawodowe, otrzymali też liczne bony na zakupy (zwycięzcy szkolnego konkursu kulinarnego w roku ubiegłym). Bardzo dziękujemy. Liczymy na dalszą współpracę.
Po zwiedzeniu restauracji przeszliśmy do pracowni gastronomicznej, gdyż brakowało nam wspólnego gotowania z szefem kuchni. Postanowiliśmy więc w ramach praktycznej nauki zawodu usmażyć frytki, będące dodatkiem do dania głównego w restauracji Serce i miłym akcentem kończącym naszą wirtualną wycieczkę zawodoznawczą.
Myślę, że wirtualna wycieczka do restauracji Polski Dom Rodzinny Serce wszystkim się podobała. Zachęcamy wszystkich do korzystania z jej usług. Jest miła, domowa i rodzinna atmosfera. Dzięki wycieczce uczniowie poznali, bądź utrwalili wiedzę na temat tradycyjnych potraw charakterystycznych dla kuchni polskiej, w tym naszych potraw regionalnych oraz sposobów ich wykonania. Myślę, że jeszcze będzie okazja do bezpośredniego spotkania i uczestniczenia młodzieży we wspólnym gotowaniu.
Źródło wykorzystanych zdjęć strona główna i Facebook restauracji Serce Polski Dom Rodzinny.
nauczyciel przedmiotów zawodowych – p. Bożena Mróz