galeria
26-28 września 2017 roku uczniowie klas profilu technik żywienia i usług gastronomicznych wyjechali na trzydniową wycieczkę.
Pierwszego dnia młodzież zwiedziła Bazylikę Świętej Trójcy w Strzelnie. Jest to budowla romańska z przełomu XII i XIII wieku. Najcenniejszym zabytkiem świątyni są dwie romańskie kolumny z personifikacją cnót i przywar ludzkich. W bazylice uczniowie obejrzeli relikwiarzowy ołtarz Krzyża Świętego i krucyfiks Chrystusa Ukrzyżowanego z ok. 1361 roku. Młodzież zwiedziła również Rotundę Św. Prokopa – jeden z najstarszych kościołów romańskich w Polsce. Nasz przewodnik pan Damian Rybak opowiedział nam legendę związaną z tą świątynią. Za sprawą świętego, od lat osiemdziesiątych przyjeżdża tu wiele panien, prosząc o męża. Wystarczy do grobowca wrzucić pieniążek i powiedzieć zaklęcie: „Święty Prokopie, daj nam po chłopie, może być kulawy, o jednym oku byle w tym roku”. Okazało się, że w tym roku na naszej wycieczce było kilka panien chętnych do zamążpójścia ;-).
Kolejnym etapem podróży była Bazylika prymasowska Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny - gotycki kościół katedralny, usytuowany na Wzgórzu Lecha w Gnieźnie.
Drugiego dnia młodzież zwiedzała Poznań. Na początku odwiedziliśmy poznańską palmiarnię. Jest to jeden z najstarszych w Europie ogrodów tego typu. Jej unikalne zbiory to 17 tys. roślin należących do 1100 gatunków. W akwarium obejrzeliśmy wiele gatunków ryb z różnych stron świata oraz kilkadziesiąt gatunków roślin wodnych.
Następnie odwiedziliśmy Europejskiejską Szkołę Mistrzów PROFESJONAL im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Tam uczestniczyliśmy w pokazie modelowania i formowania ozdób wykonanych z karmelu.
Kolejnym krokiem była wizyta w restauracji „Hacjenda”. Na naszych stołach pojawiło się popisowe danie czyli kaczka pieczona z jabłkami, modra kapusta i poznańska pyza.
Na Międzynarodowych Targi Poznańskie Polagra Gastro uczniowie zapoznali się z największą w Polsce areną prezentacji ofert producentów i dystrybutorów sprzętu oraz wyposażenia dedykowanego sektorowi HoReCa. Program wydarzeń specjalnych był niezwykle bogaty: młodzi adepci sztuki kulinarnej obserwowali widowiskowe pokazy kulinarne, w tym Puchar Polski Juniorów w Carvingu.
Opiekunami na wycieczce byli:
Andrzej Szeremeta, Małgorzata Klocek, Agnieszka Woronowicz, Tadeusz Otoka.
Zdjęcia wykonał szkolny fotograf Tadeusz Otoka.
Małgorzata Klocek
Tagi:Sokółkapowiat sokólskistarosta sokólskiZSR w sokółcepiotr rećko