galeria
Dnia 1 marca 2017 roku uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami panią Katarzyną Krutul i panią Beatą Baranowską wzięli udział w targach gastronomicznych z branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 2017 w Warszawie. Celem wyjazdu edukacyjnego było zapoznanie się z najnowszymi trendami w branży cukierniczej na świecie. Targi cukiernicze były bardzo interesujące pod względem zawodowym. Odbyły się warsztaty z dekoracji tortów, przygotowywania mas cukierniczych, krojenia ciast i tortów, tworzenia praktycznych dekoracji cukierniczych z użyciem barwników, przygotowywania koronek z mas cukrowych. Wszystkie wyroby przyciągały uwagę kolorem i precyzją wykonania. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa niezwykłych tortów okolicznościowych przedstawiających m.in. tonący Titanic. Prezentowane wyroby można było nie tylko podziwiać, ale również i posmakować. Uczniowie mieli okazję spróbować lodów o wielu smakach, czekoladek, pralin, ciast, ciasteczek, bułeczek, pączków wypiekanych na oczach zwiedzających. Na targach można było także obejrzeć surowce, produkty oraz maszyny stosowane we współczesnym cukrownictwie, lodziarstwie i piekarstwie. Uczniowie wrócili bardzo zadowoleni z wycieczki, która zainspirowała ich do pogłębienia wiedzy ciastkarskiej i cukierniczej.
Bogusław Zarzecki Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie
Tagi:ZSCKR JANÓWExpo Sweet 2017 w WarszawieBogusław Zarzecki